plan clActorul de teren: Menti Libere

Țara: Italia

Contact: mentilibere@yahoo.it

Durata : 2 ediții în 2014 și 2015 de o zi

 

Contextul

cl1

Lignano este un mic orășel turistic situat în nordul Italiei, pe malul Mării Adriatice. În acest loc, marea formează o lagună, laguna Marano, care conține o mulțime de insule. În fiecare iarnă, curenții marini aduc tone de deșeuri în lagună. Aceste deșeuri provin de la cele două activități locale (canotaj și ambarcațiuni) care sunt activități legate de turismul de masă. Pentru a proteja acest domeniu unic și a permite locuitorilor să se bucure de un loc curat, asociația de tineri Menti Libere a decis să curețe această zonă de coastă în fiecare an, prin organizarea unei zile de colectare colectivă a deșeurilor, tradiționalul „cleanin’march”.

Obiectivul

Sensibilizarea comunității la protecția patrimoniului și a mediului prin oferirea de timp în care locuitorii devin agenți ai schimbării și se simtă responsabili. În felul acesta, populația are grijă de locurile pe care le frecventează. Timpul pietrecut împreună este un moment distractiv și convivial.

cl2

Conținutul

Primele două ediții a acestui marș au fost organizate de un grup de tineri ai asociației Menti Libere. Organizarea și logistica au fost simple și participative. Fiecare participant a adus echipamentul pentru a curăța locul (lopeți, saci, mănuși, greble, roabe) și mîncarea pentru masa luată în comun. Un concert gratuit a fost organizat de un grup de tineri. Asociația Menti Liberi a fost responsabilă de mobilizarea populației și animarea activității. În 2014, prima ediție a acestui „cleanin’march” a avut loc pe plaja din Lignano. În 2015, pentru cea de a doua ediție, asociația a decis să curețe insula Sant’Andrea din Lignano. Aceasta insulă nelocuită din centrul lagunei Marano are un patrimoniu natural remarcabil, deoarece este un refugiu sigur pentru fauna marină. Poziția sa în centrul lagunei atrage numeroase deșeuri. Insula este un loc de refugiu pentru fauna sălbatică, intervenția voluntarilor a fost delicată. Un botanist a încadrat activitățile și a dat sfaturi participanților.

Evaluarea

cl3

Din punct de vedere social, acest proiect a provocat întâlnirea populației locale și dezvoltarea cetățeniei active centrate asupra mediului ca un bun comun. Participanții la acest proiect au devenit conștienți de impactul comportamentului lor de zi cu zi. Pe parcursul acestor acțiuni, participanții au realizat că mici schimbări în obiceiurile lor pot ajuta la conservarea mediului înconjurător.

Din punct de vedere al protecției mediului, proiectul a contribuit la restaurarea demnității acestor zone. El a adus, de asemenea, un avantaj economic, deoarece regiunea are o puternică vocație turistică. Îmbunătățirea gradului de curățenie și siguranța plajei contribuie favorabil la imaginea orașului. Proiectul a fost, de asemenea, o oportunitate de promovare a turismului durabil în această regiune.

cl4Astăzi, milioane de tone de deșeuri pe care le producem se acumulează în mare și în oceane. In unele zone, curenții de ocean care formează rotații, care determină concentrația de deșeuri de plastic: așa numitele continente noi de deșeuri. Degradarea lentă a deșeurilor este nefastă animalelor marine. În plus, descompunerea deșeurilor toxice în bucăți mici, consumate de către toate ființele vii de-a lungul lanțului alimentar, crează multe probleme legate de sănătate atît animalelor cît și ființelor umane. Deșeurile de pe mal și din mare au efecte foarte nefaste asupra ecosistemelor.

Reclame