AMANINS PLANActorul de teren : Centrul AMANIN

Țara : Franța

Contact : info@lesamanins.com

Durata : din 2003


Contextul
IMG_3604Rezultatul întîlnirii între Pierre Rabhi (agronom / filozof) și Michel Valentin (antreprenor), Centrul Amanin este primul centru agro-ecologic din Franța construit în jurul unui proiect colectiv care caută să împace ecologia și economia. Inițial, proiectul viza căutarea de soluții la problemele societății moderne: poluarea, deșeurile și creșterea individualismului. Aceste probleme pun două întrebări care stau la baza centrului Amanin „Ce planetă vom lăsa copiilor noștri? „,” Ce copiii vor vom lăsa pe planeta noastră?”

Conținutul

Centrul Amanin a fost creat în 2005 cu scopul de a reconcilia ființele umane cu mediul lor prin ospitalitate, educație, ascultare și experimentare. Prin promovarea conceptului de sobrietate fericită, Centrul a dezvoltat o filozofie care este pusă în apAmanins1licare în viața de zi cu zi prin intermediul activităților de producție agricolă, recepție, cazare, educație, schimb de experiență… Centrul este construit in jurul a patru pilieri care sunt autonomia alimentară (policultura care respectă Pământul), autonomia energetică (producția de energie din surse regenerabile), auto-construcția (cu materiale naturale, locale), autonomia economică și financiară (o varietate de activități economice).


Obiectivul – Carta etică a Centrului

-Valorizarea ecosistemului și promovarea biodiversității,

-Cultivarea pămîntului conform principiilor agroecologiei,

-Respectul vieții animalelor noastre,

-Tratarea naturală a apelor uzate, consumul moderat de energie regenerabilă, reducerea, reciclarea și compostarea deșeurilor pentru a permite reutilizarea lor,

– Utilizarea resurselor locale,

– Atenție tuturor, încurajarea dialogulului pentru a înbunătăți relațiile și pentru a recunoaște abilitățile fiecăruia,

– Transmiterea cunoștințelor noastre tuturor,

– Educarea copiilor noștri la importanța de a trăi împreună și de a învăța „arta întâlnirii.”

IMG_3631


Tratarea apelor uzate

În căutarea metodei de a educa publicul la reducerea deșeurilor, echipa centrului Amanin a dezvoltat un sistem local de tratare și fito epurare a apelor reziduale. Toate lichidele de la bucătărie, duș și urina de la tualetele uscate sunt filtrate de către plante în trei bazine succesive. Acest sistem (vezi diagrama de mai jos) permite utilizatorilor să devină mai responsabili față de poluarea emisă.

Prin aplicarea filozofiei sale, acest centru agroecologic se prezintă ca o zonă de recepție, care respectă resursele de apă și ecosistemele. Agricultura ecologică, utilizarea energiei regenerabile, tratarea deșeurilor și reducerea lor la sursă sunt noi moduri de a trăi respectând mediul înconjurător.

amanins4


IMG_3489

Amanins1

Reclame