OltreplActorul de teren : Oltre il Giardino Laboratorio di Permacultura Urbana

Țara : Italia (Pordenone, Friuli Venezia Giulia)

Contact : ballodellascrivania@gmail.com

Durata : Din 2014

———————————————————————————————————————————

Contextul

Oltre3Din 2010 până în 2014, o fostă școală din centrul orașului Pordenone a fost transformată în birouri de către municipalitate. O parte din parter a fost transformat inițial într-un muzeu de artă contemporană (Parco2). Datorită spațiului și a calității expozițiilor, galeria a cunoscut un  mare succes și Parco2 a devenit un loc central pentru evenimentele culturale. Cu toate acestea, în 2014, în urma unei revizuiri a cheltuielilor publice, municipalitatea a decis să transforme această galerie în birouri pentru administrația locală. Un grup de cetățeni dezamăgiți de această decizie și de consecințele ei asupra vieții culturale și sociale, au început să sensibilizeze opinia publică cu privire la efectele negative ale acestei transformări. O cerere de redeschidere a fost lansată și semnată de către 1200 de cetățeni. Cu toate acestea, rezoluția municipalității nu a fost schimbată. Galeria a fost închisă și cartierul a fost abandonat: grădina din apropiere și împrejurimile ei au fost ocupate pentru utilizări ilicite; acest loc a fost perceput rapid de către cetățeni ca fiind un loc „nesigur”. Având în vedere această situație, grupul de cetățeni care a lansat petiția a început să planifice inițiative pentru a opri declinul acestei zone. Astfel s-a născut proiectul de permacultură[1] „Oltre Il Giardino”.

Obiectivul

– Reabilitarea fostul Parco2 prin intermediul unui proiect urban participativ

– Crearea și animarea unei grădini colectivive – loc pentru a realiza diverse evenimente publice

Conținutul

Oltre1Proiectul a fost implementat de către un grup independent de oameni numit „Il Ballo della Scrivania”. Ei au decis să investească treptat acest spațiu public și să construiască o zonă comună și dinamică în jurul unui proiect de permacultură urbană. Permacultura, este o metodă agricolă eficientă dn punct de vedere energetic și ecologic.

Pentru a construi această grădină, cetățenii au utilizat materiale reciclate. Recipientele asamblate au fost umplute cu pămînt într-un mod specific. Primul strat a fost constituit din carton, ziar si nuiele. Apoi a fost introdus solul amestecat cu compost. Stratul final a fost alcătuit din frunze și paie. Această alternanță de straturi permite reținerea apei în aceste recipiente. Ele devin astfel un fel de burete. Cu această tehnică specială, solul este îmbogățit și dezvoltă o rezistență mai bună. Biodiversitatea se dezvoltă astăzi în acest spațiu și acționează ca un rezervor de carbon în oraș. Prin dezvoltarea acestui tip de acțiune în zonele urbane sau în grădini private, este posibil să se dezvolte soluții durabile pentru oraș. Iar legumele care cresc în aceste recipiente sunt frumoase și comestibile.

 Oltre4Ideea principală a acestei gradini este de a recupera spațiul urban, prin introducerea vegetației și a vieții. În acest spațiu, toți cetățenii sunt invitați să-și prezinte ideile și să le pună în practică (cum ar fi construcția de scaune, mese …). În plus, în această grădină comună, au loc mai multe evenimente precum ar fi  training-uri, spectacole, întâlniri … Această acțiune de regenerare urbană urmărește să reintroducă legătura socială în oraș și să vegetalizeze orașele noastre din beton, și contribuie deci la construirea unui oraș durabil.

Oltre2

[1] Permacultura este o modalitate de proiectare și design a așezărilor umane și sistemelor agricole perene, bazată pe imitarea relațiilor ce există în ecosistemele naturale.

Reclame