Ferme un gout d'air libreActorul de teren : Ferma „Un gust în aer liber”

Țara : Franța

Contact : gout.airlibre@yahoo.fr

Durata : Din 2009


Contextul

Sans titreCreată acum 6 ani în Drôme, reginune agricolă în sud-estul Franței, această fermă agro-ecologică este situată pe 8ha de teren. Muncesc la această fermă creatorii ei, Sabine și Emmanuel, iar uneori, mai au ajutor de la stagiari și persoane intersate de modul lor de a produce în special plante medicinale și aromatice, strugurii de masă, legumele și plantele tradiționale. Toată producția poartă eticheta AB (agricultură ecologică). Fară acces la sistemul de irigare directă, ferma a trebuit să adapteze culturile sale și să colecteze și să utilizeze doar apa de ploaie. Prin urmare, culturile selectate sunt perfect compatipile cu clima din această parte a Franței.

În viața de toate zilele precum și în proiectul lor economic, Sabine și Emmanuel caută să atingă mai multe obiective în coerență cu natura și valorile lor de viață: transformarea produselor, cultivarea cu ajutorul tracțiunii animale, vînzarea directă sau în circuit scurt, activități educaționale.

fdg

Conținutul

hgfjhfgjghPentru a respecta mediul de trăi, acest cuplu de tineri, a favorizat în construcția fermei tehnologii ecologice (izolarea se face pe bază de paie de lavandă). Pentru a fi complet autonomi în energie, panouri solare care alimentează o duzină de baterii (baterii cu plumb, nu cu litiu pentru a favoriza reciclarea lor) asigură ferma cu energie. Toalete uscate și un biofiltru, sistem de fito purificare, au fost construite pentru a reduce consumul de apă și pentru a trata apele reziduale în mod natural.

Recent, un iaz și o parcelă de teren sălbatic au fost amenajate pentru a favoriza prezența faunei și florei. Apa din rîul local, nu este folosită pentru agricultură, deoarece este prea poluată (prezența derivaților de cupru). Aceste produse provin din lupta împotriva proliferării diferitor paraziți în conductele centralei nucleare din vecinătate. Apa pentru a alimenta parcela rezervată pentru biodiversitate este captată prin scurgere de pe teren. Colectoare de apă de ploaie au fost instalate pentru necesitățile în irigare. Culturile sunt ridicate pe movilițe mici pentru a ameliora rezistența lor la secetă și la ploaie excesivă.

hfhgf

Apa potabilă pentru consumul casnic este luată din fîntîna de la fermă. Calitatea ei este analizată regulat. În cîmp, au fost amenajate garduri vii cu diferite specii de arbuști de 800 de metri de lungime și o pădure-grădină a fost creată[1]. Aceste facilități sunt destinate să protejeze pământulul împotriva vîntului  și să sporească biodiversitatea, să fertilizeze solul, și să gestioneze în mod economic și ecologic resursa de apă. Gardurile vii sunt o sursă importantă de producție de boabe, trufe, nuci precum și pentru lemn de foc.

gdfghfhConstrîngeri pentru a gestiona acest tip de operațiuni sunt numeroase: resursa de apă este limitată, expunerea la vînt și topograia terenului sunt dezavantajoase, factorul timp este critic, independența financiară este greu de obținut (producătorii nu sunt încă pe deplin independenți, o parte din teren este luată în chirie).

Această fermă este un exemplu concret a unui alt tip de agricultură, o agricultură care respectă mediul. Alegerile agricultorilor (agricultura ecologică, selectarea soiurilor adaptate la climă, tracțiunea animală, irigarea cu apă de ploaie) sunt ghidate de dorința lor de a proteja echilibrul natural și de a restabili micul ciclu local al apei.

[1] O pădure-grădină este o pădure cu arbuști și copaci fructiferi și plante medicinale.

Reclame