Actorul de teren : Aglomerația Lyon, Franța

Țara : Franța

Contact : Direcția Apă a Marelui Lyon

Durata : Din 1995 pînă în 2000

———————————————————————————————————————————-

Contextul

„Poarta Alpilor” este unul dintre cele mai importante proiecte ale comunității urbane Marele Lyon – o zonă comercială de 270 ha în partea de est a orașului Lyon. Această zonă a fost adesea inundată din cauza solului cu permeabilitate redusă (urbanizarea, betonarea) și a metodelor ineficiente de salubritate. Mai mult decât atât, acest loc are constrângeri puternice de mediu, deoarece apele subterane sunt utilizate pentru alimentarea orașului Lyon. Provocarea pentru acest domeniu de activitate a fost de a garanta siguranța activităților economice împotriva riscului de inundații (prezența unui important centru comercial) și conservarea apei freatice, a mediului și a peisajului.

 

Conținutul

Proiectul a fost lansat în anul 1995 și s-a încheiat în 2005. Condus de către Marele Lyon, el caută să experimenteze soluții de reducere a riscului de inundații și de gestionare a apelor pluviale, în conformitate cu criteriile dezvoltării durabile. Întreaga zonă a fost echipată cu șanțuri cu plante (văi) pentru a absorbi apa de ploaie într-un mod delicat. Prezența vegetației și a pietrișului în aceste bălți permite pre-tratarea apei prin sedimentarea solidelor în suspensie. Apoi, apa se scurge încet în trei lacuri succesive. Acestea sunt impermeabilizate pentru a stoca apa de ploaie și pentru a permite decantarea ei. Acest lucru ajută la îmbunătățirea calității apei colectate. Apa este apoi direcționată către suprafețele de infiltrare, un bazin cu capacitatea de infiltrare de 800 de litri pe secundă. Acesta a fost poziționat în funcție de capacitatea de absorbție a solului. Filtrarea prin sol permite o purificare finală a apei, înainte de întoarcerea ei în pînza freatică. Managemenul apelor pluviale este complet integrat în modul de gestionare a site-ul și funcția primară a instalațiilor de colectare și tratare a apei nu se simte. Legăturile dintre instalații și construcția lor în „cascadă” sunt invizibile pentru neinițiați.

 

 

©GRAIE hfdh
©GRAIE ©GRAIE

 

Aceste facilități permit reținerea apei în caz de ploi puternice. Ele creează un ecosistemului umed care scade temperatura prin evaporare naturală a apei în mediul urban. Ele oferă, de asemenea, o zonă de refugiu pentru fauna sălbatică. Mai mult decât atât, ele se integrează foarte bine în peisaj și favorizează practicarea sportului și mixitatea socială.

Aspectul inovator al acestui proiect vine în principal, din luarea în considerare timpurie în proiect a managementului apelor pluviale. În timp ce tehnicile utilizate (bălțile, șanturile de drenaj, lacurile și iazurile de infiltrare) sunt comune, combinația lor și integrarea lor în peisajul urban sunt factorul inovator.

Tehnica de văi sau bălți este extrem de eficientă pentru pre-tratatare: hidrocarburile sunt oprite în iarbă și nu au acces la lac (nici o contaminare nu a fost constatată în ultimii 10 ani).

Acest spațiu este acum în mare parte investit în alte scopuri: trafic pietonal și parcări auto (care au fost o problemă la început). Această problemă pare a fi rezolvată astăzi, după acoperirea solului cu podele din lemn.

 

Obiectivul

Pentru amenajarea teritoriului, Marele Lyon a preferat să concentreze acțiunile sale asupra următoarelor obiective:

– Reducerea costurilor de gestionare a pajiștilor de cosit, doar 1-2 ori pe an

– Promovarea biodiversității prin instalarea unor garduri vii rustice unde fauna sălbatică se poate adăposti

– Respecarea în mod constant a plantațiilor și a peisajelor existente

Acest proiect este interesant, din cauza mai multor aspecte:

– Crearea unor zone vegetale care permit prezența faunei și a florei și asigură continuitatea ecologică

– Evaporarea naturală a apei și prezența plantelor pentru a răcori aerul din zonă în opoziție cu etanșarea solului care tinde să favorizeze fenomenul urban de insule de căldură

– Restaurarea peisajului, care a permis ca această zonă comercială să fie un loc deschis publicului pentru activități recreative.

– Tratarea apei prin diferitele tehnici și infiltrarea locală a apei de ploaie în apele subterane

– Scăderea riscului de inundații

Acest aranjament este un bun exemplu de proiect de urbanizare care integrează problema apei de la bun început. El promovează prezența vegetației și a apei într-un peisaj urban, reduce riscurile schimbărilor climatice (inundații, valuri de căldură) și promovează buna funcționare a micului ciclu local al apei care este esențial pentru climă.

Reclame