©SECAB
©SECAB

Actorul de teren : SECAB

Țara : Italia / Regiunea Friuli Venezia Giulia

Contact : Direcția societății SECA

Durata : Din 1911


Despre proiect

Societatea Cooperativă de Electricitate dell’Alto Scop (SECAB) a fost fondată pe 25 iunie 1911 de către Antonio Barbacetto și este prima cooperativă a regiunii Friulli din nordul Italiei, care produce, distribuie și vinde energie hidroelectrică orașelor învecinate: Cercivento, Ligosullo, Paluzza, Ravascletto, Sutrio, Treppo, Carnico.

Contextul

IMG_1555Istoria acestei companii este legată de istoria unei comunități care, la începutul industriei hidroelectrice, se organizează pentru a aduce lumină și progresul în satele din Valea de Sus. Această comunitate, și mai precis doi bărbați (Malignani și Pecotti) au identificat rapid energia hidroelectrică ca un factor cheie pentru dezvoltarea regiunii. În 1910, Antonio Barbacetto subliniază necesitatea de a crea o companie dedicată furnizării cu energie electrică pentru utilizările casnice și de producție (fabrici etc.). În cadrul unei conferințe privind iluminatul electric public, care a avut loc 2 aprilie 1911, el subliniază necesitatea de a elimina acest proiect de interesele private și speculațiile financiare în favoarea unei abordări bazate pe participarea publicului și a cetățenilor. El a insistat asupra creării unei cooperative pentru a fi evitată exploatarea resurselor locale de către actorii externi. În 1913, prima instalașie la Fontanone a fost deschisă pentru a asigura consumul privat de energie în timpul nopții și pentru industria în curs de dezvoltare pe acest teritoriu. Cooperativa se dezvoltă apoi de-a lungul secolului XX, și trece de la 12 membri fondatori la mai mult de 2600 de membri astăzi. Ea produce anual 49 de milioane de kWh și furnizează energie la aproximativ 5500 de utilizatori (familii și activități de producere), pe o suprafață de 170 km2 cu ajutorul la 5 instalații. Această producție acoperă în totalitate cererea anuală de energie electrică a teritoriului, cu un excedent de aproximativ 24 000 MWh.

Conținutul

IMG_1565De la crearea sa, cooperativa a apărat energia ca bun comun și dezvoltarea socială și economică a teritoriului său prin economisirea resurselor naturale și apărarea intereselor întreprinderilor publice și locale. Cooperativa SECAB nu se limitează la furnizarea de servicii, ci are vocație socială. La începuturile ei, aceasta oferea energie gratuit, susținea financiar asociațiile și intruia gratuit tinerii electricieni. Pînă în prezent, statutul său cooperativ oferă tuturor utilizatorilor posibilitatea de a se implica în guvernare întreprinderii. Clienții pot deveni cu ușurință membri și pot contribui la dezvoltarea strategiilor acestei cooperative. Această formă de guvernanță permite în special implicarea și responsabilizarea consumatorilor care au posibilitatea de a deveni „consumatori responsabili”.

IMG_1581Cooperativa utilizează unități mici de producție care respectă mediul. La ora actuală este dezvoltat un plan regional, care caută să reducă prelevările de apă pentru a prezerva această resursă. Se estimează că instalațiile SECAB sunt un mijloc de a evita arderea echivalentul a 30 000 de tone de petrol și, prin urmare, emisia în atmosferă a 33 000 de tone de CO2. În acest fel, energia hidroelectrică este de fapt o sursă de energie durabilă, care să nu perturbă ciclul apei. Aceste instalații sunt prietenoase climei.

De-a lungul anilor, SECAB a combinat reușit politicile de dezvoltare teritorială și satisfacea necesităților comunităților locale. SECAB lucrat, de asemenea, pentru a reduce impactul instalațiilor hidroelectrice, așa cum arată centrala Noiariis, care este neutră în emissile de carbon și perfect integrată în mediu. Aceasta centrală a fost premiată de mai multe ori.

IMG_1582

IMG_1584

 

 

 

IMG_1559

 

Reclame